Skip to main content
Domovská stránka » Bojujeme proti rakovine » NAJVIAC MI POMÁHA AKTIVITA A KREATIVITA
Bojujeme proti rakovine

NAJVIAC MI POMÁHA AKTIVITA A KREATIVITA

Zdroj: archív Stefi

Slovenská speváčka Stefi zaujala publikum po celej krajine svojím spevom aj pôsobením na sociálnych sieťach. Prostredníctvom hudby a internetu šíri svoju pozitívnosť a silu. Obe tieto vlastnosti jej pomáhajú už tretíkrát čeliť zákernej rakovine. S diagnózou sa vyrovnáva aj prácou a aktívnym životom.

Speváčka Stefi

hudobníčka a speváčka

Ako ste sa dozvedeli o svojej diagnóze?

Začiatkom roku 2015 som bola chorľavá a výrazne som schudla. Raz som si nahmatala v podpazuší hrčku. Nevenovala som jej špeciálnu pozornosť, pretože zväčšené uzliny zvyknú byť sprievodným znakom bežných ochorení. Ale nezmenšovala sa pridala sa ďalšia na krku. Ubehlo zopár mesiacov, kým som absolvovala všetky vyšetrenia. V lete som sa dozvedela, že mám rakovinu lymfatických uzlín, tzv. Hodgkinov lymfóm. Dozvedela som sa to o druhej poobede a o piatej som mala vystupovať. Z tej informácie som bola, samozrejme, šokovaná, ale na pódium som sa tešila viac ako kedykoľvek predtým.

Uprednostnila som samu seba pred všetkým ostatným.

Návrat rakoviny bol iný. Od konca leta 2019 som sa budila na veľké bolesti v chrbtici. Myslela som si, že je to vyskočená platnička. Kým som obehala lekárov a dozvedela sa, čo mi je, ubehol rok. Z návratu rakoviny som bola šokovaná. Pri prvej rakovine ma adekvátne môjmu vtedajšiemu veku trápila iba strata vlasov, ale druhá ma po psychickej stránke potrápila viac. Liečila som sa v období pandémie, bála som sa liečby aj bežného fungovania, keďže niektorí ľudia sa správali veľmi nezodpovedne. Najviac ma bolel fakt, že je rakovina taká smelá a drzá, že mi opäť prišla znepríjemňovať život.

Tretiu rakovinu som prijala s absolútnym pokojom. Išla som na preventívnu prehliadku so štítnou žľazou, pri ktorej doktorka našla hrčku. Poslala ma na vyšetrenia, počas ktorých som tušila, že to nebude hocijaká hrčka. Nikdy som sa na nič nemohla spoľahnúť viac ako na intuíciu. Nebála som sa. Mala som už skúsenosti s rôznymi druhmi liečby (chemoterapie, ožarovania, transplantácia kmeňových buniek) a všetko som zvládla.

Ako ste sa cítili pred diagnostikovaním rakoviny?

Pred prvou rakovinou som bola slabšia, bledšia a výrazne som schudla. Pred druhou rakovinou som mala neznesiteľné bolesti v chrbtici. V prvých dvoch prípadoch ma trápila extrémna únava. Pred treťou rakovinou som nepociťovala žiadne ťažkosti.

Nová pieseň od Stefi „Lepšie zajtrajšky“ vznikla na podporu dobročinných organizácií

Aké formy podpory považujete za najužitočnejšie počas boja s rakovinou?

Nemám rada ľútosť. Robí mi zle. Najviac mi pomáha, keď sa ku mne okolie správa tak, akoby mi nič nebolo. Nemám rada, keď zo mňa robia pacienta pripútaného k lôžku. Štyri noci v mesiaci som hospitalizovaná, zvyšné necelé 4 týždne v mesiaci mám normálny život. Mám svoj režim, pracovné plány, hudobné nápady, ambície a sny. Podľa niektorých ľudí by som mala len oddychovať. Mne však najviac pomáha aktivita a kreativita. Ničnerobenie by bol môj koniec.

Zdroj: archív Stefi

Ako zvládate fyzické a emocionálne výzvy spojené s ďalším návratom ochorenia?

Fyzicky som na tom lepšie ako predtým. Konečne nepociťujem únavu. Emocionálne som tiež v poriadku, jedinú krízu som mala počas pandémie. Bála som sa celej situácie a postoja niektorých ľudí. Vadilo im očkovanie, rúško, iným opatrenia, bola som z toho nervózna. V hlave som mala kopu otázok. Ako zvládnem transplantáciu? Čo keď dostanem covid? Zvládne to moja oslabená imunita? Transplantácia nebola jednoduchá, ale všetko som, našťastie, zvládla. Teraz podstupujem imunoterapiu, zatiaľ nepociťujem žiadne vedľajšie účinky, fungujem normálne.

Ako vnímate dôležitosť emocionálnej podpory a ako sa snažíte udržať si pozitívny postoj?

Každému pacientovi vyhovuje niečo iné. Ja som v tíme neľútostných a aktívnych. Niekomu funguje plakanie, niekomu komunikácia, aktivita, niekomu terapie a niekomu len ticho a objatie. Každopádne treba s emóciami onkopacienta zaobchádzať opatrne, vnímať jeho prístup, potreby a pocity, aby mu nevyhovujúca podpora neublížila. Taktiež pripomínam bezplatných onkopsychológov pod záštitou Ligy proti rakovine.

V ťažkom období si treba povedať, že je to len obdobie, ktoré sa skôr či neskôr skončí.

Pozitívny postoj si udržiavam vďaka plánovaniu, práci a aktivitám. Vyškrtla som zo života toxických ľudí a ruchy, ktoré ma ťahali dole, a uprednostnila som samu seba pred všetkým ostatným.

Čo by ste chceli zdieľať s ostatnými, ktorí prechádzajú podobným ťažkým obdobím, ale aj ľuďom, ktorí si na prevenciu nepotrpia?

Funkčné auto je pravidelne servisované a nikto si nedovolí nedodržať termín technickej kontroly. Má život menšiu hodnotu ako auto? Liečba zdravotných problémov vie človeka potrápiť. Vyhnite sa bolestivým zákrokom tým, že namiesto riešenia akútnych problémov uprednostníte pravidelné preventívne prehliadky. Prevencia je bezbolestná.

V ťažkom období si treba povedať, že je to LEN obdobie, ktoré sa skôr či neskôr skončí. Potom príde obdobie pekné, aktívne, pokojné, prosto iné. Pekné momenty nám ukazujú krásy života a ťažké momenty nás učia kľučkovať v ňom.

Next article
Domovská stránka » Bojujeme proti rakovine » NAJVIAC MI POMÁHA AKTIVITA A KREATIVITA
ADVERTORIAL

NAJLEPŠOU PREVENCIOU JE ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Niektoré faktory vzniku kolorektálneho karcinómu ovplyvniť nemôžeme, je však veľa tých, ktoré závisia od nás. Zdravé stravovanie a primeraný pohyb výrazne znižujú riziko tohto civilizačného ochorenia. Pravidelné vyšetrenia zase pomáhajú chorobu odhaliť vo včasných štádiách a zvyšujú tak šancu na vyliečenie.

prof. MUDr. Špánik Stanislav, CSc.

Kolorektálny karcinóm je zhubné nádorové ochorenie hrubého čreva a konečníka. Rizikové faktory môžeme rozdeliť na tie, ktoré nedokážeme ovplyvniť, ako sú vyšší vek – nad 50 rokov, nádory v minulosti, resp. polypy, zápalové ochorenia čriev – napríklad ulcerózna kolitída a Crohnova choroba, rodinná predispozícia – niektoré génové mutácie zvyšujú riziko, ožarovanie brucha kvôli inému druhu rakoviny v minulosti, a faktory, ktoré vieme ovplyvniť. Sem patrí nesprávne stravovanie – vyprážané jedlá, nekvalitné tuky, údeniny, veľa červeného mäsa, veľa jednoduchých sacharidov, málo vlákniny. Ďalej sú to sedavý spôsob života – pravidelná fyzická aktivita znižuje riziko rakoviny hrubého čreva, cukrovka, obezita, fajčenie a alkohol.

Včasné štádiá, niekedy dokonca aj pokročilé, nemusia mať žiadne príznaky. Najčastejšie príznaky sú slabosť, únava, zmeny vo vyprázdňovaní čreva – hnačka, zápcha, prípadne ich striedanie, nevysvetliteľné chudnutie, nechutenstvo, nadúvanie, bolesti brucha, plynatosť, kŕče v bruchu, krv v stolici, čierna stolica, anémia – nedostatok červených krviniek a/alebo krvného farbiva hemoglobínu. Pri nádoroch konečníka to môžu byť aj červená krv v stolici, úzka, ceruzkovitá stolica, bolesť konečníka, pocit nedostatočného vyprázdnenia po stolici, častejšie vyprázdňovanie, hnačka, zápcha.

Zdroj: Adobe Stock

Rozlišujeme primárnu a sekundárnu prevenciu. Primárna prevencia zahŕňa opatrenia, aby nádorové ochorenie nevzniklo. Sem patria všetky aktivity zdravého životného štýlu. Predovšetkým zásady zdravého stravovania. Vyhýbanie sa častej konzumácii predovšetkým červeného a upravovaného mäsa, polotovarov, ťažkých a mastných jedál, alkoholu, fajčeniu. Do stravy treba pridať dostatok vlákniny, ovocia a zeleniny. Odporúča sa aj starostlivosť o pravidelnú stolicu, pitie dostatočného množstva „správnych“ tekutín, do stravy zaradiť aj probiotiká, ako jogurty a kefíry. Veľmi dôležitý je pravidelný a primeraný pohyb. Takisto je dôležité dbať na udržiavanie primeranej hmotnosti.

Sekundárna prevencia je zameraná na včasné zistenie nádorového ochorenia, v predklinickom štádiu, keď nie sú žiadne klinické ťažkosti ani zjavné prejavy ochorenia a je najvyššia šanca na vyliečenie. Špeciálnou formou sekundárnej prevencie je skríning. Skríningové vyšetrenie hrubého čreva a konečníka je určené pre osoby vo veku 50 – 70 rokov. Toto platí pre tých, ktorí majú „štandardné riziko“. Pre rizikových jedincov, ktorí majú výskyt rakoviny v rodine, genetické poruchy alebo mali nádorové ochorenia v minulosti, je spôsob skríningu špecifický, určí ho lekár.

Skríningovou metódou je testovanie krvi v stolici – tzv. test na okultné (neviditeľné) krvácanie. Vzorka stolice sa odoberie v pohodlí domova do špeciálnej nádoby a prinesie sa k lekárovi. Ďalším možným vyšetrením je kolonoskopia. Ide o priame vyšetrenie konečníka a čreva optickým prístrojom, ktorý sa zavedie do konečníka. Výhodou je to, že lekár priamo zrakom vidí a kontroluje sliznicu a môže aj odstrániť  výrastky (polypy) a odobrať vzorku zo zmenenej sliznice. Toto vyšetrenie nasleduje aj po pozitívnom vyšetrení stolice na okultné krvácanie. Pri vážnejšom náleze sa zvažujú ďalšie postupy a metódy. Krv v stolici ešte nemusí znamenať rakovinu. Lekári odporúčajú ďalšie diagnostické vyšetrenia.

Zdroj: Adobe Stock

Základnou metódou liečby rakoviny hrubého čreva a konečníka je radikálna chirurgická liečba. Ďalšími možnosťami sú ožarovanie (rádioterapia) a systémová liečba (chemoterapia, cielená liečba, imunoterapia). Pri liečbe nádorov hrubého čreva sa uplatňuje chirurgická a systémová liečba. Pri nádoroch konečníka, podľa závislosti od štádia ochorenia, niekedy aj všetky liečebné modality v rôznom poradí. Na liečbu metastatického štádia je to najčastejšie systémová liečba. Výber jednotlivých preparátov závisí od biologických a genetických charakteristík nádorového tkaniva. Všetky liečebné postupy sa vyvíjajú a modernizujú. Ich správnym použitím sa výrazne zvýšila možnosť vyliečenia, alebo aspoň výrazného predĺženia prežívania pacientov. Pri tejto diagnóze azda najviac platí, že my sami môžeme svojím prístupom a aktivitou veľa dosiahnuť a zmeniť. Naozaj veľa závisí od nás samotných.


Tento článok vznikol za podpory spoločnosti Pierre Fabre.
SK-PFO-03/2024- EDU -242

Next article