Skip to main content
Domovská stránka » Venované rodine » BARBORA KRAJČÍROVÁ: MATERSTVO MI DALO HRDOSŤ
Venované rodine

BARBORA KRAJČÍROVÁ: MATERSTVO MI DALO HRDOSŤ

Zdroj: archív Barbory Krajčírovej

Skĺbiť pracovné a rodičovské povinnosti býva niekedy náročné a v snahe zvládať všetko na sto percent podliehame tlaku a stresu. Najmä my, ženy. Dlhodobé pôsobenie negatívnych vplyvov má však neblahé dôsledky na naše zdravie.O tom, ako sa to darí zvládať Barbore Krajčírovej, dlhoročnej televíznej a rozhlasovej moderátorke, akú dôležitosť pripisuje prevencii a pravidelným kontrolám vo vzťahu k ženskému zdraviu, nám prezradila v nasledujúcom rozhovore.

Barbora Krajčírová

influencerka, moderátorka, študentka práv a psychológie

Každý rodič môže ľahko ochorieť, ani nevie ako. Aj ja som si posedela v nejednej čakárni. Dnes však viem, že to bolo aj z dôvodu množstva prehnaného stresu, strachu či nedostatku spánku,čo môjmu telu uškodilo. Dôležité je pripomínať si, že žena nie je stroj, nedokáže fungovať 24/7 tri a viac rokov vkuse. Práve stres môže za vznik mnohých zdravotných problémov. Počas materskej dovolenky pri dcére aj pri synovi som si môj život „mixovala“ veľmi opatrne. Pracovné povinnosti som minimalizovala, ako sa dalo, a hoci som na to veľakrát „pracovne doplatila“, som vďačná za všetkých klientov, ktorí moju materskú prestávku pochopili a dokonca ma v nej aj podporili.

Mladým ľuďom želám, aby sa viac vzdelávali, čítali a zaujímali sa o všetko, čo so zdravým životným štýlom súvisí.

Materstvo je jedným z najväčších učiteľov, akých som v živote stretla. Naše telo a zdravie je počas materstva vystavené nielen fyzickej, ale aj obrovskej psychickej záťaži. Keď nás bolí hlava, dáme si liek, ale keď nám je úzko alebo smutno, vtedy hľadáme pomoc, ktorá nemusí prísť, dokonca sa nemusí ani stretnúť s pochopením okolia… Mne však materstvo dalo hrdosť v súvislosti s mojím telom a zdravím.

Sledovať Instagram Barbory Krajčírovej >

Zabudnúť na prevenciu je to najľahšie. Myslieť na ňu, a pravidelne ju aj vykonávať, je vec režimu a tiež som si musela uvedomiť, že chodiť pravidelne na prehliadky a kontroly by nemala byť únavná činnosť, ale samozrejmosť, ktorú si doprajem. Gynekologické prehliadky či prehliadky u všeobecného lekára sú základ, ku ktorému by sme mali pridať aj prevenciu u iných odborníkov.

Barbora Krajčírová
Zdroj: archív Barbory Krajčírovej

Ženské zdravie je téma, na ktorú veľa žien nemá čas. Lebo muž, lebo deti, lebo práca, lebo toto, lebo hento. Zväčša sa preberieme, až keď sa nám niečo nezdá, keď sa objavia príznaky, ktoré nás donútia zdvihnúť telefón a volať lekára. Veľmi si želám, aby aj po tomto rozhovore zdvihlo nejaké percento žien telefón a objednalo sa na preventívnu prehliadku.

Mladá generácia žien má k dispozícii oveľa väčšie spektrum informácií, vďaka ktorým vedia a riešia mnohé veci skôr, ako sme ich riešili my. Je síce pravda, že mladí ľudia žijú trendmi na sociálnych sieťach, ale ja pevne verím, že budú mať život zdravší a nebudú podliehať nezdravým a negatívnym vplyvom. Preto im želám, aby sa viac vzdelávali, čítali a zaujímali sa o všetko, čo so zdravým životným štýlom súvisí. A nebudeme si klamať, stres robí svoje, takže moje druhé odporúčanie je, vyhýbajte sa mu míľovými krokmi.

Next article
Domovská stránka » Venované rodine » BARBORA KRAJČÍROVÁ: MATERSTVO MI DALO HRDOSŤ
ADVERTORIAL

UMELECKÉ VIDEO AKO NÁSTROJ OSVETY

Ružový október je obdobím, keď sa pozornosť verejnosti sústreďuje na boj proti rakovine prsníka. Amazonky, organizácia zameraná na podporu žien s touto chorobou, predstavuje edukačné video, ktoré vytvorili v spolupráci s Onkoinfo.sk a Slovenskou ľudovou majolikou.

Dominika Kormanová

predsedníčka OZ Amazonky

Tento jedinečný projekt prirovnáva ženské prsia k umeleckému dielu, ktoré si zaslúži starostlivosť. Video názorne ukazuje správny postup samovyšetrenia prsníkov a povzbudzuje ženy, aby aktívne dbali o svoje zdravie.

Hlavnou myšlienkou videa je predstava, že tak ako umelec starostlivo a citlivo modeluje vázu z hliny na hrnčiarskom kruhu, aj žena by mala s rovnakou starostlivosťou prehmatať svoje prsia. Tento obraz je v kontexte prevencie rakoviny prsníka silným symbolom. Na rozdiel od bežných kampaní, ktoré môžu pôsobiť odstrašujúco alebo príliš technicky, Amazonky vsadili na jemný, no zároveň silný prístup.

oz amazonky
Foto: Katarína Rajzáková

Podľa bývalej pacientky Stanky Zeitoun, ktorá vymyslela tento krásny koncept, prevencia nemusí byť len povinnosťou, ale aj formou starostlivosti o seba a svoj život. „Chceme ukázať, že starostlivosť o prsia je niečo krásne, niečo, čo môže byť spojené s pozitívnymi emóciami,“ vysvetľuje Zeitoun. „Samovyšetrenie nie je len chladným lekárskym úkonom, ale aktom sebaúcty a lásky k vlastnému telu.“

Pacientska organizácia Amazonky je známa svojou aktívnou účasťou na rôznych osvetových a podporných aktivitách pre ženy, ktoré bojujú s rakovinou prsníka. Organizácia vznikla s cieľom poskytovať emocionálnu podporu ženám, ktoré sa ocitli tvárou v tvár tejto náročnej diagnóze. Okrem toho sa však zameriava aj na praktické rady a vzdelávanie, ktoré môžu ženám pomôcť zvládnuť toto náročné obdobie.

oz amazonky
Foto: Katarína Rajzáková

Amazonky pri tvorbe svojho edukačného videa úzko spolupracovali s odborníkmi z oblasti onkológie a zdravotnej prevencie. Spolupráca so Slovenskou ľudovou majolikou pridala videu umelecký rozmer, ktorý je pre Amazonky typický. Tento prístup robí z projektu niečo výnimočné – spája medicínu s umením a vytvára silný emocionálny zážitok, ktorý môže divákov inšpirovať k tomu, aby prevzali zodpovednosť za svoje zdravie.

Cieľom Amazoniek je povzbudiť čo najviac žien, aby si uvedomili, že starostlivosť o vlastné zdravie je v ich rukách. Samovyšetrenie prsníkov, pravidelné mamografické prehliadky a zdravý životný štýl môžu výrazne znížiť riziko vzniku rakoviny prsníka a zlepšiť šance na úspešnú liečbu v prípade jej diagnózy. Ružový október je obdobím, kedy sa pozornosť verejnosti sústreďuje na túto závažnú tému, no Amazonky pripomínajú, že prevencia by mala byť súčasťou každodenného života žien po celý rok, nielen v októbri.

Next article