Skip to main content
Domovská stránka » Venované rodine » CMO: 25-ROČNÁ TRADÍCIA KVALITNEJ STAROSTLIVOSTI O VÁŠ ZRAK
ADVERTORIAL

Centrum mikrochirurgie oka (CMO) bolo prvým pracoviskom jednodňovej zdravotnej starostlivosti na Slovensku, ktoré začalo vykonávať operácie očí bez hospitalizácie pacienta. V súčasnosti poskytuje zdravotnú starostlivosť v 8 ambulanciách a 2 operačných sálach.

JUDr. Eva Vidová

riaditeľka Centra mikrochirurgie oka

Najčastejšou operáciou, ktorú poskytujú v CMO je, a od začiatku aj bola, operácia sivého zákalu s implantáciou umelej vnútroočnej šošovky. V CMO používajú najmodernejšie prístrojové vybavenie a najmodernejšie implantáty, aby dosiahli čo najlepšie výsledky operácií.

Spektrum očných operácií a špecializovaných vyšetrení sa od roku 1999 neustále rozširoval a aj do budúcnosti majú plány, ktoré ich pracovisko posunú o ďalší krok ku dosiahnutiu celkovej komplexnosti. Okrem operácií sivého zákalu vykonávajú celé spektrum operácií na prednom segmente oka, ale aj celé spektrum špecializovaných vyšetrení.

Pacient vždy bol a je v CMO na prvom mieste a tejto zásade sa nikdy nespreneverili.

Už takmer 10 rokov je súčasťou CMO aj laboratórium elektrofyziologických vyšetrení sietnice a zrakového nervu, ktoré je na Slovensku jediným a najmodernejším pracoviskom takéhoto typu. Samozrejmosťou sú OCT a angioOCT vyšetrenia, vyšetrenia ultrazvukom, rohovkovej topografie a biometrie, vyšetrenia endotelovým mikroskopom a pod.

centrum mikrochirurgie oka
Zdroj: archív CMO

CMO pracovisko je už niekoľko rokov lídrom transplantačného programu v oftalmológii s najväčším počtom ročne transplantovaných pacientov. Transplantácie rohoviek začali vykonávať ako prvé pracovisko na Slovensku v režime bez hospitalizácie pacienta ešte v roku 2008. Boli to súčasne aj prvé lamelárne transplantácie, ktoré sa dovtedy na Slovensku vôbec nerobili. Primár CMO a vynikajúci očný chirurg MUDr. Roman Ondreička so svojím tímom aktuálne ročne urobí až 300 transplantácií. Až 98 % z celkového počtu sú to najmodernejšie techniky, tzv. lamelárne transplantácie rohovky, vďaka ktorým dosahujú u pacientov vynikajúce pooperačné výsledky, pre ktoré sú vyhľadávaným pracoviskom pre pacientov z celého Slovenska. Za úspechom transplantačného programu je aj očné tkanivové zariadenie (očná banka), vďaka ktorému dokážu pre svojich pacientov, zabezpečiť materiál v excelentnej kvalite a požadovanom množstve.

A za tou značkou kvality stoja nielen kvalitné prístrojové a priestorové vybavenia či moderné liečebné postupy, ale predovšetkým vysoko odborne kvalifikovaní lekári, zdravotné sestry, ako aj celý tím, všetci zameraní na výsledok – kvalitnú zdravotnú starostlivosť pre svojich pacientov. Pacient vždy bol a je v CMO na prvom mieste a tejto zásade sa nikdy nespreneverili a nikdy nezľavili z nárokov na seba samých. Za 25 rokov vykonali desaťtisíce očných operácií a státisíce očných vyšetrení. „Ďakujeme všetkým našim pacientom za dôveru, vždy sme sa snažili ich nesklamať. A sme hrdí aj na to, že sme v roku 1999 naštartovali jednodňovú očnú chirurgiu na Slovensku,“ dodáva na záver riaditeľka Centra mikrochirurgie oka, JUDr. Eva Vidová.

SLEDUJTE NOVINKY NA NAŠICH SOCIÁLNYCH SIEŤACH:

Ilustračné foto; zdroj: archív CMO
Next article
Domovská stránka » Venované rodine » CMO: 25-ROČNÁ TRADÍCIA KVALITNEJ STAROSTLIVOSTI O VÁŠ ZRAK
ADVERTORIAL

Zdravie vášho psa ohrozuje zdanlivá maličkosť. Tou je zanedbanie ústnej hygieny. Veľká časť ľudí si mylne myslí, že psy čistiť zuby nepotrebujú.


Závažné ochorenia srdca, pľúc alebo obličiek však môžu mať korene práve v zuboch. Poradíme vám, ako sa o ne starať, aby to bolo pre vás aj vášho psa príjemné.

Nebezpečné baktérie sa radujú

Teda, to je sila…Vyceril na vás váš pes zuby a s tým sa na vás vyvalil nepríjemný zápach? Pokiaľ si hovoríte, veď je to pes, u neho je to normálne, ste na omyle. Zápach spôsobujú nahromadené baktérie, ktoré sa v ústnej dutine usadili v súvislosti s nedostatočnou zubnou hygienou. Ak sa zápach nerieši, môže spôsobiť problémy s ďasnami alebo paradontózu. Pretrvávajúce problémy vedú k ústupu ďasien, úbytku kostí okolo zubov alebo k ich vypadávaniu. Psí chrup ohrozuje rovnako ako ten náš aj zubný povlak a zubný kameň.

Čistite po výmene mliečnych zubov

Začať s ústnou hygienou by ste mali po výmene mliečneho chrupu za trvalý, ktorá nastáva medzi 2. a 7. mesiacom života psíka. Sledujte, ako prebieha – niekedy bez problémov a takmer bez povšimnutia, niekedy ju však sprevádza bolesť, nevoľnosť a zvracanie. V tomto období má pes neustálu potrebu niečo hrýzť, doprajte mu preto hračky podporujúce výmenu chrupu. Problém nastáva, keď mliečny chrup neustúpi. Trvalý zub potom rastie nesprávnym smerom. Mliečny chrup následne musí vytrhnúť odborník.

Osem z desiatich maznáčikov trápia zuby

Až 80 % domácich maznáčikov v strednom veku trápia problémy so zubami. Zabrániť by im mala práve každodenná starostlivosť. Možno vás však predstava, ako sa svojmu psovi snažíte napchať kefku do papule, desí. Nie každý pes si nechá na zuby siahnuť, a to obzvlášť vtedy, ak na to už odmala nie je zvyknutý. Našťastie existuje aj príjemné riešenie.

Pochúťka, ktorá vyčistí zuby sama

Pokiaľ chcete, aby čistenie zubov prebehlo bez starostí, vyskúšajte pochúťku Dentalife Daily Oral Care. Táto pochúťka má špeciálnu mäkkú pórovitú textúru, ktorá obmedzuje tvorbu zubného kameňa a zubného povlaku a zároveň je šetrná k ďasnám. Čistenie zubov je pre psa veľmi príjemné. Počas toho, ako si na tyčinke pochutnáva, sa mu zuby vyčistia bez toho, aby to tušil. Pochúťka sa dokáže postarať aj o zle dostupné zadné zuby. Jej tvar, veľkosť a štruktúra okrem iného napomáhajú k znižovaniu tvorby zubného kameňa. Pochúťka vďaka obsahu vitamínu D posilňuje zuby. Navyše je bez umelých farbív, aróm alebo chémie a môže sa pochváliť nízkym obsahom tuku.

Minúta žuvania = minúta čistenia

Nový rad produktov Dentalife ActivFresh neutralizuje baktérie spôsobujúce zápach z papule. Na rozdiel od snahy zápach zamaskovať rieši jeho príčinu. Obsiahnuté látky ako spirulina a med slúžia ako antioxidant, posilňujú psiu imunitu a bojujú proti baktériám. Tyčinky majú 9 odlišných zakrivení na masírovanie ďasien a rovnako ako základný rad Dentalife Daily Oral Care tak aj Dentalife ActivFresh sú dostupné v troch veľkostiach. Na účinné čistenie stačí jedna tyčinka denne. Každá minúta žuvania sa rovná jednej minúte čistenia zubov. Nepodceňte zdravie zubov vášho psíka a doprajte mu príjemnú a chutnú každodennú hygienu.

Next article