Inzulínová rezistencia je často nesprávne považovaná za stav spojený výlučne s cukrovkou, no jej vplyv siaha oveľa ďalej. Tento tichý, podceňovaný nepriateľ, zvyčajne bez zreteľných príznakov, predstavuje zvýšené riziko srdcovo-cievnych ochorení, hormonálnych porúch a obezity. Môže tiež významne ovplyvniť kvalitu života nás a našich blízkych.
MUDr. Veronika Szabóová, PhD.
Mediex
Viac nám o inzulínovej rezistencii, čo to je a ako vzniká, povedala MUDr. Veronika Szabóová, PhD., ktorá sa venuje klinickej biochémii v laboratóriách Medirex a poskytuje zrozumiteľné interpretácie výsledkov laboratórnych vyšetrení.
Čo je to inzulín a prečo je dôležité venovať mu pozornosť?
Naše telo získava energiu predovšetkým z glukózy, ktorú prijímame v potrave. Hladinu glukózy v krvi je však potrebné udržiavať v určitom rozmedzí, na čo slúžia rôzne regulačné mechanizmy. Jedným z nich je hormón inzulín, ktorý je produkovaný v pankrease. Bez inzulínu by bunky nedokázali prijímať glukózu a využívať ju ako zdroj energie.
Aký je najčastejší mýtus spojený s inzulínom?
Jedným z častých mýtov je, že inzulín sa týka iba diabetikov, ktorí ho potrebujú, a zdravý človek mu nemusí venovať pozornosť. Opak je pravdou – o stabilnú hladinu glukózy v krvi (glykémie), a teda aj inzulínu, by sa mal starať každý, pretože ide o kľúčových hráčov v prevencii mnohých chronických ochorení vrátane cukrovky.
Kedy dochádza k inzulínovej rezistencii?
Inzulín umožňuje glukóze vstupovať do svalových buniek prostredníctvom receptorov. Tým im dáva signál prijímať glukózu z krvi a efektívne ju využívať ako zdroj energie. Ak receptory prestanú na inzulín dostatočne reagovať, glukóza získaná zo stravy sa nedokáže využiť ako zdroj energie pre svalovú prácu. Zvýšená hladiny glukózy v krvi sa stáva nadbytočnou. Inzulín spôsobí, že sa táto glukóza ukladá do tukového tkaniva ako zásobná forma energie.
Ako sa inzulínová rezistencia prejavuje?
Medzi typické príznaky inzulínovej rezistencie patrí častý pocit hladu (najmä po jedlách bohatých na sacharidy), zvýšená chuť na sladké a spracované potraviny, únava a nedostatok energie, priberanie najmä v oblasti brucha a problémy s pamäťou, koncentráciou či spánkom.
Bez inzulínu by bunky nedokázali využívať glukózu ako zdroj energie.
Čo vedie k udržiavaniu a zhoršeniu inzulínovej rezistencie?
Najčastejšou chybou je nadmerný a častý príjem sacharidov, najmä jednoduchých cukrov, čo vedie k rýchlemu zvýšeniu hladiny krvného cukru a stimuluje prudké uvoľnenie inzulínu z pankreasu. To spôsobí následný pokles hladiny cukru v krvi. Ak v tomto čase nevykonávame fyzickú aktivitu, nadbytočná energia sa uloží do tukových zásob. Tento proces vedie k úbytku energie a pocitu neprekonateľného hladu, čím inzulín „žiada“ ďalšie rýchle sacharidy. Dostávame sa do začarovaného kruhu.
Ako postupovať v prípade inzulínovej rezistencie?
Ak máte podozrenie na inzulínovú rezistenciu, kľúčová je konzultácia s lekárom, celkové zhodnotenie zdravotného stavu a životosprávy, ako aj laboratórne testy hladín glukózy a inzulínu. Včasná prevencia a úprava životného štýlu môžu tento stav zvládnuť a výrazne znížiť riziko vzniku cukrovky typu 2 a iných chronických ochorení.
Existuje vyšetrenie, ktoré odhalí inzulínovú rezistenciu?
Áno, je možné vykonať jednoduchý krvný test, pri ktorom sa sleduje hladina glukózy a inzulínu nalačno. Na základe týchto hodnôt sa vypočíta HOMA-IR index (Homeostatic Model Assessment for Insulin Resistance), ktorý pomáha odhadnúť úroveň inzulínovej rezistencie v tele. Vyššia hodnota HOMA-IR naznačuje vyšší stupeň inzulínovej rezistencie. Index je užitočný pre lekárov a odborníkov pri hodnotení porúch metabolizmu glukózy, rizika civilizačných ochorení a monitorovaní účinnosti liečby alebo zmien životného štýlu.
Je možné podstúpiť takéto vyšetrenie bez výmenného lístka od lekára?
Áno, na vlastnú žiadosť si môžete dať takéto vyšetrenie z krvi urobiť v laboratóriách Medirex. Bez čakania, bez výmenného lístka, v termíne a čase, ktorý si sami zvolíte. Výsledok vám príde elektronicky do jedného dňa.