Dyspepsia je odborný termín pre poruchy trávenia. Hlavným príznakom je bolesť alebo nepríjemné pocity v hornej časti brucha.
MUDr. IGOR ŠTURDÍK, PhD,
gastroenterológ, Univerzitná nemocnica Bratislava
Ďalšie príznaky sú nadúvanie, grganie, pálenie záhy, pocit horkej tekutiny v hrdle, rýchly pocit plnosti po jedle, nevoľnosť od žalúdka či zvracanie. Príznaky sa zvyčajne vyskytujú záchvatovito, ale ak sú príliš časté, nepriaznivo vplývajú na život pacienta. Na začiatku prešetrovania vás lekár vyspovedá a vyšetrí vám brucho. Lekár skontroluje lieky, ktoré ste užívali v blízkom období, či nemôžu spôsobovať dyspepsiu. V závislosti od závažnosti a frekvencie príznakov vám lekár navrhne ďalšie vyšetrenia, ktoré majú za úlohu vylúčiť zdraviu nebezpečné príčiny dyspepsie (najmä zápal a nádorové ochorenia). Ide o vyšetrenie krvi a stolice, ultrazvuk brucha, endoskopické vyšetrenie žalúdka a čriev.
Pre všetky typy dyspepsie sa odporúča zmeniť doterajší životný štýl – dbať na pravidelné stravovanie, schudnúť, ak ste obézny, ak ste fajčiar, vzdať sa cigariet, nepiť príliš veľa alkoholu. Pálenie záhy zhoršuje časté ležanie alebo predkláňanie sa počas dňa, vhodné je nejesť 3 hodiny pred spaním, eventuálne spať so zvýšenou polohou hlavy. Na liečbu nezávažnej dyspepsie sa používajú voľnopredajné, alebo na recept viazané lieky proti nadmernej tvorbe žalúdočnej kyseliny.
Pomôcť môžu aj prírodné minerálne vody, ideálna je naša slovenská minerálka Budiš. Obsahuje hydrogénuhličitany, ktoré tlmia kyslosť žalúdka a majú protizápalové účinky. Sírany vo vode zlepšujú pohyblivosť čriev a bránia tak zápche. Ak je dyspepsia spôsobená zníženou tvorbou žalúdočnej kyseliny, môže pitie uhličitých minerálok zvýšiť prekrvenie slizníc tráviaceho traktu, stimulovať tvorbu žalúdočnej šťavy a zlepšiť vstrebávanie živín z potravy.
Prečítajte si článok AKO SPOLU SÚVISIA ZUBY A TRÁVENIE? VEĽMI ÚZKO