Rakovina hrubého čreva a konečníka je jedným z najčastejších druhov onkologických ochorení. Jej výskyt neustále stúpa a postihuje najčastejšie ľudí vo veku nad 45 rokov.
U 10 % populácie sa vyskytujú polypy – výrastky v sliznici čriev a v konečníku. Až 1 % z nich sú zhubné a polypy väčšie než 0,5 cm stálym dráždením trvale krvácajú. Varovným signálom pre zistenie ochorenia je krv v stolici, ktorá je v počiatočnom štádiu okom nepostrehnuteľná. Dá sa však odhaliť jednoduchým testom na stanovenie ľudského hemoglobínu pri tomto skrytom (okultnom) krvácaní v stolici. Odborníci tvrdia, že zmenou životného štýlu a pravidelnými kontrolami by sa dalo zabrániť vzniku rakoviny až u polovice pacientov.
Čo môžete urobiť v rámci prevencie?
· Uprednostňujte rastlinné tuky, zaraďte do jedálnička olivový olej.
· Znížte spotrebu smaženého, grilovaného a pečeného červeného mäsa, jedzte najmä hydinu a ryby.
· Vylúčte alebo obmedzte na minimum konzumáciu údenín a údeného červeného mäsa.
· Všeobecne známym pravidlom je dostatočný príjem vlákniny – z ovocia, zo zeleniny, z celozrnných výrobkov.
· Pitie piva zvyšuje riziko (najmä rakoviny konečníka), preto by sa malo konzumovať s mierou.
· Ochranný účinok dokázali vitamíny A, C a E, účinná v prevencii je aj kyselina listová, selén a vápnik.
· Fyzická aktivita a udržiavanie telesnej hmotnosti – dostatok pohybu chráni pred vznikom rakoviny hrubého čreva a konečníka, kým obezita zvyšuje riziko u mužov na dvojnásobok, obézne ženy majú riziko vyššie o 40 %.
· Ak sa u niekoho z rodiny objavila rakovina hrubého čreva a konečníka či adenómy v hrubom čreve, treba sa poradiť so svojím lekárom.
· Rakovina hrubého čreva a konečníka väčšinou nebolí, a tak ju mnohí pacienti odhalia príliš neskoro. Treba pozorovať svoj tráviaci systém a jeho normálnu funkciu, aby sme si všimli prípadné zmeny.
Príznaky rakoviny hrubého čreva
Príznaky rakoviny hrubého čreva a konečníka často nebývajú výrazné ani trvalé, často sú prerušované, striedavé a zdanlivo bezvýznamné. Človek ich často úplne prehliadne alebo ich dáva do súvislosti s inými vplyvmi – zlou stravou, stresom či hemoroidmi. Je nevyhnutné všímať si bežné fungovanie svojho tráviaceho systému, aby sme si čo najskôr všimli prípadné zmeny. Ak má byť liečba úspešná, je mimoriadne dôležité odhaliť ochorenie včas a čo najskôr navštíviť odborníka. Podľa odhadov dosahuje úspešnosť liečby pri včasnej diagnóze až 90 %.
Kedy zvýšiť pozornosť:
· zmena pravidelnosti stolice,
· hnačka alebo zápcha,
· veľmi tmavé zafarbenie stolice,
· prítomnosť krvi v stolici,
· nebolestivé krvácanie z konečníka, svrbenie, podráždenie a opuch,
· pocit, že črevo sa úplne nevyprázdňuje,
· stolica odchádza v úzkom prúžku,
· tráviace problémy (nadúvanie, pocit plnosti, kŕče),
· časté, bolestivé uvoľňovanie vetrov,
· neúmyselná strata hmotnosti, nechuť do jedla,
· zvýšená únava.
Ak sa objaví niektorý alebo viaceré z týchto príznakov, nezávisle od množstva či frekvencie, človek by mal čo najskôr navštíviť odborníka, ktorý ho vyšetrí a stanoví presnú diagnózu. Variantom je aj spomínaný jednoduchý test na stanovenie hemoglobínu v stolici. Jeho výsledok by ste však mali konzultovať s lekárom.