MUDR. JOZEF LACKA, PHD., MBA
Diabetologická ambulancia Trnava
Ľudia s obezitou, cukrovkou, vysokým krvným tlakom a ischemickou chorobou srdca počas pandémie COVID-19 končia v nemocnici častejšie ako ostatní pacienti a choroba má v ich prípade oveľa ťažší priebeh. Žiaľ, hyperglykémia zvyšuje aj úmrtnosť, počas druhej vlny narástla až o 70 percent.
Je známe, že pacienti s civilizačnými chorobami sú rizikovou skupinou ohľadne ochorenia COVID-19. Ako sú na tom diabetici?
Pacienti s obezitou, cukrovkou, vysokým krvným tlakom a ischemickou chorobou srdca sú počas pandémie hospitalizovaní častejšie. Majú ťažší priebeh zápalu pľúc aj horšiu prognózu. Diabetici aj pred pandémiou zomierali šesťkrát častejšie v porovnaní s ostatnou populáciou. Počas druhej vlny pandémie sa úmrtnosť diabetikov zvýšila až deväťkrát viac oproti úmrtnosti ľudí bez diabetu, medzi ktorými boli aj pacienti s onkologickými či srdcovo-cievnymi chorobami.
Pozrite sa na širokú škálu pomôcok na meranie hladiny glukózy
Majú diabetici ťažší priebeh tohto ochorenia?
Pacienti s diabetom mellitus 2. typu majú oveľa vyššie riziko ťažkého priebehu infekcií v porovnaní s pacientmi bez cukrovky. Priebeh infekcií COVID-19 je komplikovanejší z niekoľkých dôvodov: výskyt cukrovky stúpa s vekom a dosahuje vrchol u ľudí starších ako 65 rokov, cukrovka trvá už niekoľko rokov a spolu ňou sa vyskytujú diabetické komplikácie, cukrovka a vyšší vek sa združujú so srdcovo-cievnymi ochoreniami, s vysokým tlakom a obezitou. Vyššie hodnoty cukru v krvi znižujú obranyschopnosť organizmu. Pacienti nielenže majú ťažší priebeh ochorenia COVID-19, ale mu aj častejšie podľahnú. Počas druhej vlny sa úmrtnosť diabetikov zvýšila o 40 percent a až 70 percent pacientov s cukrovkou zomrelo v nemocniciach.
Pacienti s diabetom mellitus 2. typu majú oveľa vyššie riziko ťažkého priebehu infekcií v porovnaní s pacientmi bez cukrovky.
Čo by ste týmto pacientom odporúčali?
Hyperglykémia zvyšuje chorobnosť a úmrtnosť kriticky chorých pacientov. Preto je veľmi potrebné zachovať prísnu kontrolu glykémie v predchorobí aj počas ochorenia spojeného s horúčkami. Počas epidémie je nevyhnutné využívať samokontrolu glykémie. Pri horúčke sa odporúča samokontrola glykémie v trojhodinových intervaloch alebo aj častejšie. Monitorovanien ketolátok odporúčame pri glykémii vyššej ako 13,3 mmol/l každé 2-4 hodiny alebo pri močení. Je potrebná kontrola teploty, rýchlosti dýchania, pulzu, krvného tlaku, stavu hydratácie (suchosť slizníc, napätie kože) a nesmie sa zabúdať na meranie hladiny kyslíka v krvi. Teplotu si treba merať štyrikrát denne. Je potrebné piť vo väčšom množstve nesladené nápoje, prípadne nápoje, ktoré obsahujú minerály. Pri zistení zvýšenej glykémie treba zvýšiť dávky inzulínu a sprísniť diétu.